• Cοαching, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Αρθρογραφία

Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που παρέχει μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη φροντίζοντας τις ανάγκες της παρούσας και των μελλοντικών γενεών. Πως αυτό σχετίζεται και γιατί χρειάζεται να κάνει κάτι μια μικρομεσαία επιχείρηση; Η αειφόρος ανάπτυξη αποσκοπεί σε μια οικονομική ανάπτυξη η οποία να είναι αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Κάποτε οι επιχειρήσεις το έθεταν ως αποστολή και ως μέρος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, πλεον είναι επιτακτική ανάγκη και μέρος της καθημερινότητας, από την επιλογή των προμηθευτών μέχρι τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στο μεσημεριανό γεύμα. Και αυτό γιατί οι αποφάσεις και δράσεις της σημερινής γενιάς επιβαρύνουν τις επόμενες και άρα σκοπός είναι να συμβαίνει αυτό σε μικρότερο ποσοστό. Ήδη πάνω από 20 κράτη (πηγή Η.Ε.) έχουν μειώσει την εκπομπή ρύπων τους και συγχρόνως βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης.
Όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ξεκινήσει με τον τρόπο επιλογής των προμηθευτών. Τα κριτήρια μπορεί να είναι για παράδειγμα η υποστήριξη κοινωνικά αδύναμων ομάδων, επομένως να αγοράσουμε τα υλικά από μια κοινότητα που τα χρήματα – αγορά θα έχουν μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο και αρκετά συχνά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στη συνέχεια με την απόφαση του μικρότερου ενεργειακού αποτυπώματος, π.χ ενεργειακή απόδοση κτιρίων, τη χρήση εναλλακτικών μεταφορικών μέσων. Οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται συνέχεια σε αναμονή π.χ εκτυπωτές και τα φώτα εντός κτιρίου που μένουν ανοιχτά ενώ δεν εργάζεται κανένας. Επίσης αξίζει να δοθεί έμφαση στον κύκλο ζωής των προμηθειών, όπως ένας υπολογιστής, μια καρέκλα εάν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μέρη αυτών ή αλλιώς να ανακυκλώνονται.
Η βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει τομείς που είναι απαραίτητο να συνεργαστούν όπως είναι η κατάλληλη εκπαίδευση, το περιβάλλον, η νομοθεσία, η τεχνολογία, η οικονομία και η κοινωνία για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως δεδομένα ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι (άρα είναι σπανίζοντες), οι επιθυμίες των ανθρώπων για αγαθά και υπηρεσίες είναι απεριόριστες και οι επιθυμίες των ανθρώπων είναι, ως επί το πλείστων, αντικρουόμενες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Άρα χρειάζεται να σκεφτούμε ένα άλλο σχέδιο που θα είναι βιώσιμο και δίκαιο.

 

Τόνια Τσιρογιάννη 

Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

 

×

offer