Η επιλογή της επαγγελματικής κατεύθυνσης είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ενήλικες, όπως και τους εφήβους. Πόσο μάλλον που οι δεύτεροι στην ηλικία των 16-18 ετών μη έχοντας εμπειρία και γνώση της αγοράς, καλούνται να αποφασίσουν με τι θα ασχοληθούν για μεγάλο μέρος της ζωή τους.
Έχει παρατηρηθεί οτι η επιλογή των σπουδών και της κατεύθυνσης, από τους εφήβους και την οικογένεια τους γίνεται συνήθως με κριτήρια, όπως η συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης - επιχείρησης, κόστος σπουδών, κύρος επαγγέλματος, οικονομική αποκατάσταση.
Είναι όμως αυτά τα κριτήρια αρκετά για τις επικρατούσες συνθήκες ;
Η δυσκολία έγκειται στην έλλειψη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού από ανθρώπους – επαγγελματίες που γνωρίζουν την αγορά εργασίας, ώστε οι έφηβοι να πληροφορηθούν για τις νέες τάσεις και να τις ταιριάξουν με δυνατότητες και κλίσεις τους. Η ανάγκη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους εφήβους διαφαίνεται και από τις εξής παρατηρήσεις :
✓ Εγκατάλειψη σπουδών λόγω δυσκολίας ή μη προσωπικού ενδιαφέροντος
✓ Μη ανάπτυξη δικτύου επαγγελματικών γνωριμιών (networking)
✓ Ελλιπή γνώση των προγραμμάτων σπουδών
✓ Ολοκλήρωση σπουδών, αλλά εργασία σε διαφορετικό χώρο – κλάδο
Επομένως για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή επιλογή Ρώτα, Ψάξε, Ανακάλυψε, και μετά Αποφάσισε!!
Τι σου αρέσει; Μπορεί αυτή η κατεύθυνση μελλοντικά να σου εξασφαλίσει χρήματα; Πως μπορείς να το συνδιάσεις με την ήδη υπάρχουσα οικογενειακή επιχείρηση;
Τόνια Τσιρογιάννη
Σύμβουλος Διαχείρισης Σταδιοδρομίας στην Stellar Light Μ.ΙΚΕ